ODRŽANA RADIONICA POVODOM SVJETSKOG DANA VODA

U sklopu tridesete obljetnice Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka, Vodoopskrba i odvodnja Zaprešić d.o.o. održala je radionicu na temu zaštite voda u OŠ Ivane Brlić Mažuranić u Prigorju Brdovečkom. Tomislav Benković, voditelj Odjela kontrole kvalitete vode, educirao je učenike sedmog razreda o jako malim količinama pitke vode u ukupnoj količini voda prisutnih u morima, oceanima, rijekama i jezerima. Posebno je naglašeno prirodno bogatstvo Republike Hrvatske i zaprešićkog kraja u postojanju velikog broja podzemnih voda. Podzemna voda je zbog svoje prirode nastajanja tj. filtriranja kroz razne vrste zemlje, šljunka, lapora i drugih raznih stijena i kamenja, najkvalitetnija i najzdravija voda koja se može u gotovo neobrađenom obliku koristiti za piće. Zbog prolaska te vode kroz sve te slojeve, ona se i obogaćuje mineralnim tvarima pa tako i kalcijevim i magnezijevim hidrogenkarbonatima što je čini tvrdom. Učenicima je rečeno da tvrdoća vode nema nikakvih loših utjecaja na zdravlje, a čak i Svjetska zdravstvena organizacija poručuje da bi mekše vode prije puštanja u vodoopskrbni sustav trebalo obogatiti kalcijevim i magnezijevim ionima.

Voditelj odjela kontrole kvalitete vode je uz pomoć učenika proveo tri eksperimenta kojima se htjelo simulirati filtriranje vode prirodnim putem. Profiltrirala se mutna, blatnjava voda kroz vatu na dva načina te jednom kroz običan filter za kavu. Na temelju mutnoće vode koja se profiltrirala na ta tri načina učenici su zaključili koji od tih načina je najbolji. Zajedno s učenicima prodiskutirali su se načini kako se voda može štedjeti i zaštititi, a zatim su se educirali i o važnosti ne samo pitke vode već i odvodnje i pročišćavanja.

Istaknuto je i unaprjeđenje ovog dijela sustava i to kroz projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zaprešić, kojim je dobiven novi sustav kloriranja, sanirane su postojeće vodospreme, povećana je mreža odvodnje, a uređaj za pročišćavanje otpadnih voda bit će nadograđen na treći, najveći stupanj pročišćavanja, što će dodatno doprinijeti kvaliteti i zaštiti pitke voda.

U sklopu radionice, posebno je naglašeno da se u wc školjke ne smiju bacati vlažne maramice koje onda u sustavu odvodnje i pročišćavanja mogu napraviti mnoge probleme. Osim filtracije vode učenici su mjerili količinu slobodnog rezidualnog klora u vodi iz kupaonice. Dobivene vrijednosti odgovarale su vrijednostima koja se očekuju na tome dijelu vodoopskrbnog sustava. Na kraju radionice voditelj odjela kontrole kvalitete vode Tomislav Benković odgovorio je na sva dodatna pitanja učenika vezana za vodu i kemiju.

Skip to content